Udruga katoličkih izviđača Jarmina - Kampovi animacije

Kampovi animacije

„Gospod je učinio da i vi na putu svog poslanja razveseljujete ožalošćene, da radosnu vijest donosite, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očaja. Pomažete sazdati mjesta poharana i iscjeljujete srca slomljena. I vi ste "Hrastovi pravde", krasi vas postojanost, istrajnost, skromnost, poniznost i vjernost u služenju svima kojima je Vaše služenje potrebno."


Uz rad sa svojim izviđačima, UKIJ u suradnji sa AGESCI-em ostvaruje jedan veliki višegodišnji projekt pod nazivom "Projekt Jarmina - izviđački kampovi animacije". To je volonterski, humanitarni i međunarodni skautski projekt vođen od strane Udruženja talijanskih katoličkih izviđača (AGESCI) i UKIJ-a, a sastoji se od niza humanitarnih aktivnosti koje talijanski i hrvatski skauti zajedno provode još od 1997. za djecu prognaničkih i povratničkih naselja Vukovarsko-srijemske županije.


Naime, uviđajući potrebu rada s djecom-prognanicima koja su tijekom domovinskog rata bila prognana iz svojih domova, te kasnije sa tom djecom koja su se vratila iz prognaništva u svoja mjesta, počevši od 1997. pa sve do danas tijekom nekoliko tjedana u kolovozu svake godine UKIJ uz pomoć AGESCI-a organizira rad i aktivnosti sa tom djecom u njihovim mjestima.

Program animacije provode izviđači (skauti) koji borave u mjestu za vrijeme trajanja kampa, a učesnici su hrvatski i talijanski izviđači srednjoškolske i starije dobi, kojima na igru, druženje i radionice svakodnevno dolaze mjesna djeca svih uzrasta.

Tako su od hrvatskih grupa, tijekom ovih godina osim koordinatora aktivnosti i najbrojnijih učesnika - UKIJ-a te talijanskih katoličkih izviđača iz Genove - u većoj ili manjoj mjeri sudjelovali i izviđači iz Krapine, Popovače, Voloskog kraj Rijeke, Vinkovaca, Osijeka, Omiša, Trogira, Bistre kraj Zagreba...

Izviđači su smješteni u neki objekt u mjestu: obično je to zgrada mjesne osnovne škole, župnog doma, neke privatne neuseljene kuće koju je vlasnik voljan dati na korištenje ili u nekim slučajevima čak i tribina mjesnog nogometnog igrališta (kao što je to bilo u Lipovcu).

 

Tako je u ljeto '97. organiziran prvi kamp druženja i animacije na kojem je sudjelovala jedna grupa talijanskih katoličkih skauta te skauti iz UKIJ-a, koji su zajedno bili protagonisti jednotjedne avanture, rada i igre sa djecom prognanicima u prognaničkom naselju Blaca pokraj Vinkovaca.


U ljeto '98. aktivnosti su se nastavile i značajno proširile zbog sudjelovanja sedam talijanskih skautskih grupa iz AGESCI-a, te tri izviđačke grupe/odreda iz Hrvatske koji su naizmjence ostvarili 5 smjena od po tjedan dana za djecu iz Blaca, živeći pri tome zajedno jedno dragocjeno iskustvo skautskog bratstva. Posebno je to dragocjeno iskustvo sa stanovišta osobnog skautskog obrazovanja zbog ostvarivanja programa sa skautskom grupom suprotne nacionalnosti.


U ljeto '99. jedna grupa vođa iz AGESCI-a i UKIJ-a idu dalje: uz prognanike u Blacama, ostvaruju i kamp animacije sa djecom povratnicima u svoja, sve do nedavno okupirana mjesta u okolici Vukovara - u Nijemce i Lipovac (velika mjesta na samoj istočnoj granici RH), gdje su se obitelji vratile i počele novi život.

 

Humanitarne aktivnosti su se nastavile u ljeto 2000. kada je organizirano 4 tjedna animacije i rada sa djecom: u Nijemcima, Lipovcu, te po prvi puta u mjestu Cerić, zatim u Vukovaru (na Mitnici) te u Iloku. U Vukovaru je UKIJ uz pomoć AGESCI-a prvi puta organizirao kamp takve vrste - a općenito i prvi skautski kamp za djecu Vukovara - u trajanju od osam dana. Slično je bilo u Iloku i Ceriću, dok je kamp u Lipovcu i Nijemcima bio održan sada već drugu godinu.

 

 


Tijekom ljeta 2001. projekt je nastavljen, i to održavajući po jedan tjedan animacije u Vukovaru, i to na dva mjesta u gradu, te po prvi puta jedan tjedan u mjestu Ilača, selu na samoj hrvatskoj granici. Sudionici su bile dvije talijanske skautske grupe - iz Bologne i Spezie (pokraj Genove) - te hrvatski izviđači iz UKIJ-a, Krapine, Popovače i Osijeka.
U Vukovaru su održana dva kampa za djecu: jedan u predjelu grada Mitnica naseljenom pretežno hrvatskim građanima hrvatske nacionalnosti, a drugi na Olajnici, naseljnoj pretežno hrvatskim građanima srpske nacionalnosti.

 

Uz boravak i rad sa djecom u Vukovaru i Ilači, u ljeto 2001. otišlo se i korak dalje: po prvi puta je 30-oro djece (neizviđača) iz mjesta Nijemci i Lipovac (u kojima se prethodne dvije godine radilo s njima) povedeno na skautski kamp, na terene oko planinarskog doma "Jankovac" na Papuku. Time se željelo djecu na deset dana odvojiti od roditelja, te ih u okruženju prekrasne prirode učiniti samostalnijima, uvesti ih u svijet "praktičnog" skautizma u prirodi, te im pokazati sve čari i poteškoće života na otvorenom - u šumi - gdje nisu dostupne blagodati civilizacije. Gosti i "stručni" savjetnici na kampu je bilo i troje talijanskih skauta.

 

U ljeto 2002. godine projekt je doživio svoju šestu godinu, i to sa 2 tjedna animacije u Vukovaru (istovremeno 2 tjedna na Mitnici, te 2 tjedna na Olajnici), te jednim tjednom u Iloku. Također se drugu godinu za redom vodilo djecu iz općine Nijemci na skautski kamp na Jankovac.

 

 

 

U ljeto 2003. godine, sedmu godinu za redom, nastavio se međunarodni skautski projekt "Kampovi animacije", održavanjem kampa u Vukovaru. Ove godine je aktivnosti animacije za djecu u predjelu grada Olajnica provodilo 15-ak talijanskih skauta, te 8 hrvatskih skauta - petero iz Osijeka i troje iz UKIJ-a.


2004. godine se nastavlja projekt "Kampova animacije". Ove godine uz članove UKIJ-a i skauta iz Nijemaca u Vukovaru na kampu na Mitnici je sudjelovala grupa francuskih katoličkih skauta iz Pariza, poslije čega su francuski skauti proveli 10-ak dana u obilasku Jadrana.

Od 18.- 25. kolovoza 2004. godine AGESCI uz pomoć UKIJ-a organizira skautski kamp za 18-ero djece iz Vukovara na jezeru Borovik pokraj Đakova. To je bio prvi kamp u sklopu sada već osmogodišnjeg međunarodnog skautskog projekta "Kampovi animacije" gdje se za djecu Vukovara organizirao kamp u skautskom stilu.

 

Time službeno završava međunarodni skautski projekt «Kampovi animacije».

 

No 2006. godine, UKIJ i dalje organizira međunarodne aktivnosti animacije za djecu Vukovara. 2006. godine je na kampu animacije uz UKIJ-eve skaute sudjelovala grupa od 20-ak skautkinja iz Francuske (Pariz), koje su svojim entuzijazmom i igrom obogatile ljeto djeci na Mitnici. Skauti su bili smješteni u krugu franjevačkog samostana Sv. Filipa i Jakova.

2007. godine se ponovo održava kamp animacije u Vukovaru, gdje sudjeluje druga grupa francuskih katoličkih skautkinja, UKIJ te članovi IK „Javor" iz Osijeka. Skauti su ponovo bili smješteni u krugu franjevačkog samostana Sv. Filipa i Jakova.