Udruga katoličkih izviđača Jarmina - Program

Program

Programska načela UKIJ-a (izvadak iz Statuta Udruge) 

 

Osnovna zadaća UKIJ-a je sudjelovanje u obrazovnom procesu mladih nudeći im sredstva i prilike za osobno sazrijevanje, prema vjeri koju im je Bog dao, a kroz izviđaštvo temeljeno na obrazovnim vrijednostima metode rada utemeljitelja skautizma sir Roberta Baden Powella (B.P.).


Obrazovno djelovanje UKIJ-a ostvaruje se kroz iskustva života u zajednici. Cilj je raditi za mir shvaćen kao poštivanje i pravednost, gdje god je to potrebno.

Naše obrazovno djelovanje nastoji učiniti čovjeka nezavisnim u mislima i na djelu od institucija koje postavljaju i nameću uvjete, ali i od svakog pasivnog prihvaćanja prijedloga i ideologija, kao i od svake zapreke u čovjeku koja mu onemogućuje osobni razvoj.

 

Za ostvarivanje tako duboko ljudskog programa mislimo da je samo Isus istina koja nas čini potpuno slobodnima, i ta vjera udahnjuje duh života svemu što činimo. Da bismo živjeli to iskustvo

vjere, koja treba stalno rasti i obnavljati se kroz slušanje Riječi Božje i kroz molitvu, sastajemo se u zajednici koja u crkvenoj liturgiji vidi svoj povlašteni trenutak i koja nastoji živjeti svoj život u duhu pomaganja kao konkretnom izrazu milosti.

 

Temeljni motiv našeg rada je iskazivanje milosrđa i služenje drugima, prvenstveno djeci i mladima, bez ikakve želje za materijalnom koristi ili koristi bilo kakve druge vrste. U svemu tražimo samo našu duševnu i moralnu zadovoljštinu, kroz što se svi duhovno izgrađujemo.

 

 

B.P.-eva posljednja poruka 

 

Dragi izviđači,

 

ako ste ikada gledali bajku "Petar Pan", sjetit ćete se kako je gusarski vođa uvijek ponavljao svoj govor pred umiranje, jer se bojao da možda kada mu dođe vrijeme kada bude trebao umrijeti, neće imati vremena da ga izusti iz svojih grudi.

Vrlo je slično i sa mnom, i tako, iako u ovom trenutku ne umirem, jednog ću od ovih dana otići sa ovog svijeta, te vam želim poslati posljednju riječ na rastanku.

 

Zapamtite, to je posljednje što ćete ikada čuti od mene, zato je ne zaboravite. Ja sam imao presretan život i želim da svaki od vas ima također tako sretan život. Ja vjerujem da nas je Bog donio na ovaj veseli svijet da budemo sretni i uživamo u životu. Sreća ne dolazi zbog toga što je čovjek bogat, ili što ima uspješnu karijeru, ili što sebi sve dozvoljava. Jedan korak prema sreći je da sebe učinite zdravima i jakima dok ste dječak ili djevojčica, tako da možete biti korisni i tako uživati u životu kada odrastete.

 

Učenje o prirodi će vam pokazati kako je Bog, poradi vašeg uživanja, načinio svijet ispunjen prekrasnim i čudesnim stvarima. Budite zadovoljni sa onim što imate i to iskoristite na najbolji mogući način. Gledajte svijetlu stranu stvari umjesto mračne.

 

Ali, stvarni put ka sreći je darivanje sreće drugim ljudima. Pokušajte ostaviti ovaj svijet malo boljim nego ste ga našli, i kada dođe čas vaše smrti, možete umrijeti sretni u osjećaju da nikako niste uzalud potrošili vaše vrijeme već ste učinili najbolje što ste mogli.

"Budite pripravni" na ovaj način, da živite sretno i umrete sretno - držite uvijek vaše izviđačko obećanje, čak i kada ste postali zrela osoba - i Bog vam pomogao da to učinite.

 

Vaš prijatelj,
Baden-Powell od Gilwella