Udruga katoličkih izviđača Jarmina - O nama

O nama

Davne, (ili ne baš tako davne) 1994. g., na poziv talijanskog Caritasa koji je od 1993. g. pomagao u obnovi našega sela, u Jarminu dolazi prva grupa mladih talijanskih katoličkih skauta. Donijeli su te godine (i nastavili su donositi još godinama poslije) vedrinu, susretljivost, prijateljstvo i bezuvijetno ih poklonili djeci iz sela koje je neposredno prije toga bilo prva crta bojišnice u Domovinskom ratu.

Tako je započela priča koja se nevidljivo pisala i upisala u živote mnogih.

Krovna organizacija talijanskih katoličkih skauta - AGESCI (Associazione Guide e Scout Cattolici Italiani) - je pokrenula projekt «Plavi galeb» koji je imao za cilj animirati djecu i mlade iz Jarmine - tada ratom pogođena sela.
AGESCI je organizirao za nas, tadašnje «klince», skautske kampove animacije po cijeloj Hrvatskoj (na otoku Pašmanu, u Vrbovskom....), a za mlade iz Jarmine - buduće vođe jarminačke udruge - kampove obuke u Italiji i Sloveniji, te nas sve zajedno polako uveo u priču o katoličkom skautizmu. I naučio nas služiti jer je služenje radost!!

1. veljače 1997. g., skautizam je službeno započeo i u Jarmini osnivanjem UDRUGE KATOLIČKIH IZVIĐAČA JARMINA (UKIJ). Udruga od tada živi i radi prema odgojnim načelima duhovni, a onda i fizički razvoj mladih.

Od 1997. g. započinje «Projekt Jarmina» - volonterski, humanitarni, međunarodni projekt vođen od strane AGESCI-a i UKIJ-a. Sastojao se od niza aktivnosti koje su talijanski i hrvatski skauti zajedno provodili za djecu prograničkih i povratničkih naselja Vukovarsko - srijemske županije. Želja mladih skauta iz Jarmine koji su sudjelovali bila je pružiti djeci iz tih naselja onu istu radost, vedrinu i susretljivost koju su oni dobili od već iskusnih skauta iz Italije.

Od 1997. g. do danas (i još dugo dugo) skauti UKIJ-a redovito rade subotom i nedjeljom sa grupama djece od 6-8; 8-11; 11-15 god., a petkom na sastanku i sa grupom srednjoškolaca. UKIJ trenutno broji 60-ak članova i od svog početka članica krovne izviđačke organizacije u Hrvatskoj - Saveza izviđača Hrvatske (SIH) je i redovito sudjeluje na mnogim aktivnostima SIH-a. Naši članovi aktivno sudjeluju i u životu župne zajednice čitanjima na misi svake nedjelje već 9 godina, a redovito sudjeluju i na drugim duhovnim aktivnostima (odnošenje Betlehemskog svjetla diljem crkvi Vukovarsko-srijemske županije, Susreti mladih Hrvatske u Osijeku, Rijeci, Puli, Varaždinu..., biskupijska sinoda, duhovne vježbe...). Na svojim brojnim putovanjima sretali smo i upoznavali brojne prijatelje izviđače iz Krapine, Osijeka, Đakova, Valpova, Popovače, Zagreba......Italije, Slovenije, Francuske, Tunisa, Njemačke...

Na kraju mogu reći da, bez ove nevidljive priče koja je prošla pokraj rata, kroz brojne političke i nepolitičke zapreke život nas koje je dotakla i životi svih koje smo mi susreli na svome putu, ne bi bili isti.....

 

Jarmina, 18.2.2007.

Nikolina Delaš